Dyrk grøntsager i et gabion-højbed

Gemüse im Gabionen-Hochbeet anbauen

Et højbed lavet af stenkurve er ikke kun et blikfang i haven, men giver også fordele ved havearbejde og giver et højt udbytte. Vi viser hvorfor det er sådan og giver tips til fyldning og udplantning med grøntsager.

 

Fordele ved højbede i grøntsagsdyrkning

Bede, der er placeret højere over jorden, giver dig mulighed for at arbejde i haven uden at belaste ryggen. Fordi de lettere opvarmes, kan dyrkningen begynde tidligere på året. Det betyder, at du får hurtigere og højere udbytter på grund af den gode tilførsel af næringsstoffer i højbedet. Der er også færre problemer med ukrudt eller snegle. Du skal blot vande det varmere bed oftere – især om sommeren.

Højbede lavet af tråd- og stenkurve

Med de klassiske højbede lavet af gabioner fyldes mellemrummet mellem det indre og ydre espalier med sten. Dette giver dem et naturligt, robust udseende. Disse stenkurvebede kan bestilles i vores online shop i standard eller ønskede størrelser. En anden mulighed for at bruge trådkurvene som højbed kræver ingen natursten. Netkurven fores ganske enkelt med fleece- eller kokosmåtter, fyldes og plantes.

Plant gabionbede korrekt

I princippet kan de fleste grøntsager uden problemer plantes i højbede. Du bør kun undgå meget spredte planter som græskar, rabarber eller zucchini. Afhængig af bedets størrelse kan individuelle sorter eller blandede kulturer plantes. Men ikke alle sorter kommer godt ud af det med hinanden. For eksempel er gulerødder og salat meget gode partnere, men tomater og peberfrugter er det ikke.

Når planterne arrangeres, skal størrelsen tages i betragtning. Høje grøntsager hører til i midten, mindre i kanten – så alle planter får lys nok. På grund af de højere temperaturer i jorden kan gabionbede også bruges som kolde rammer for at foretrække afgrøder. Et betræk af folie eller fleece beskytter mod kulden. Urter kan selvfølgelig også plantes i højbed.

Fyld højbede korrekt

Lige så vigtigt som udvælgelsen af ​​planter er den korrekte fyldning. Her skal der arbejdes lagvis, fyldmaterialet bliver finere og finere mod toppen. Højbedet skal ikke være helt fyldt med jord. I stedet kan du starte med børstetræ, efterfulgt af råkompost og til sidst humusjord. Især det første år er næringsstoftilførslen i bedet så god, at der i første omgang kun bør plantes tunge foderautomater. Det er planter med et højt næringsbehov, såsom kål, tomater, agurker eller porrer.


Læs næste

Gabionen als Raumteiler im Garten: Hochbeete, Mauern und Säulen
Nachhaltige Landschafts-    gestaltung  mit Gabionen

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.