De lodrette haver af kunstneren Patrick Blanc

Die vertikalen Gärten von Künstler Patrick Blanc

Vi har allerede vist, hvordan du kan plante gabioner på siderne og få dem dækket af træer. Hvad den franske kunstner Patrick Blanc gør med vægge og facader går dog et skridt videre og kaldes en lodret have.


Hvem siger, at haver altid skal plantes på jorden? Det mente botaniker og kunstner Patrick Blanc også og skabte sin første vertikale have i 80'erne. Franskmanden fik ideen til dette på en rejse til Thailand, hvor han så planter vokse og trives mange forskellige steder, nogle af dem uden jord – så længe de fik luft og vand nok. Hans grønne facader kan nu findes på mange bygninger verden over , hvor de fremtryller grønne oaser i grå byer. Blancs arbejde kan også beundres i Tyskland, for eksempel i Berlins luksusvarehus Lafayette.

Hvordan fungerer princippet om lodrette haver?

Klatreplanter har ofte den ulempe, at de med årene ødelægger murværket. Med Patrick Blancs princip om lodrette haver er ødelæggelse af væggene umulige: For det første fastgøres en stålramme foran væggen, der skal dækkes med grønt. På denne monteres så vandtætte plastpaneler. Disse er beklædt med en syntetisk fleece, der er mindst 3 mm tyk og bruges til vanding og som rodrum for planterne.

Der skæres huller i fleeceen, og planterne lægges i disse, hvis rødder tidligere er befriet for jord. Indfødte buske, stauder, bregner og mosser, som også er plantet i klippehaver, er velegnede. Plantevæggene vandes via et kredsløb, hvor vandet tilføres via rør i det øverste område, overskydende væske opsamles i bunden og derefter pumpes op igen.

Med vores gabioner har du også mulighed for at skabe dine egne grønne kunstværker til din have og terrasse.


Læs næste

DIY: Gabionen-Hochteich selbst bauen
Die Gestaltung des Gartens planen

Efterlad en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.